събота, 5 октомври 2013 г.

Арабска Кухня

Ориенталски гювеч

 
Необходими Продукти:

  • домати - 1 кг.
  • чесън - 5 скилидки
  • патладжани - 1 голям
  • тиквички - 2 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 2 глави  по - големи
  • чушки - 3 бр. зелени
  • копър
  • магданоз
  • сол
  • мазнина 

Настържете доматите. Загрейте малко олио запържете скълцания чесън, добавете настърганите домати и ги гответе, докато се сгъстят.
В отделен съд изпържете поотделно нарязаните зеленчуци - първо тиквичките, после патладжаните, чушките, морковите и на най-накрая нарязания на полумесеци лук.
Сипете запържените зеленчуци в доматения сос и добавете още няколко скилидки чесън заедно с нарязаните копър и магданоз. Прехвърлете в дълбока тавичка (най-добре глинена) и сложете гювеча да се запече в загряна фурна.
Овкусете ястието със сол на вкус и по желание малко черен пипер. Поднесете гювеча по ориенталски охладен.

                                                                           

Гювечета по ориенталски

Необходими Продукти
  • кайма - 400 г смес
  • прясно мляко - 100 мл
  • масло - 60 г
  • яйца - 4 броя
  • лук - 8 с.л. скълцан
  • магданоз
  • черен пипер
  • сол
  • домати - 2 броя
  • яйца - 2 броя
  • кашкавал - по желание 

Каймата омесете с подправките, скълцания магданоз, лук, млякото и объркайте добре.
Оформете 4 еднакви кюфтета и ги разпределете на дъното на 4 намаслени гювечета. Приплескайте го леко и го запечете в предварително загряна фурна.
Щом месото се зачерви отгоре, сложете кръгчета домати, чукнете по едно яйце и сложете по малко парченце масло.
Върнете гювечетата по ориенталски да се доопекат. По желание върху кюфтетата, преди да сложите доматите, може да сложите парче кашкавал.

                                                                          

Няма коментари:

Публикуване на коментар